Er MLM en nem måde at blive selvstændig på – eller er det pyramidespil?

Hos ForretningsEtik er vi naturligvis optagede af, om forskellige forretningsformer er etiske eller ej.

En meget omdiskuteret en af slagsen – og stadig stigende i både udbredelse og omsætning – er MLM.

Multi Level Marketing.

Helt kort: Hvad er Multi Level Marketing?

Firmaer, der benytter sig af MLM, rekrutterer sælgere, der forhandler firmaets produkter direkte. Firmaet får så procenter af sælgernes salg, ligesom firmaet tjener penge på, at sælgerne køber firmaets produkter.

MLM er altså bygget hierarkisk op. De første, der indtræder i MLM, får nye procenter, hver gang deres organisationens resellere rekrutterer nye resellere. Hvert niveau – eller level – referes til som en ”downline”.

Efterhånden som organisationen har mange sælgere, der sælger det samme produkt, vil markedet nå et mætningspunkt. Der er simpelthen ikke et stort nok behov for produktet, og sælgerne vil ikke kunne få produktet afsat.

Dermed har nye sælgere svært ved at tjene penge, medmindre de rekrutterer en stor mængde nye sælgere, der på samme måde får problemer med at få afsat produkter. Derimod vil dem dem øverst i hierarkiet stadig tjene penge via den kommission, der kommer fra sælgere længere nede i hierarkiet.

Hvorfor sammenlignes MLM med pyramidespil?

Et pyramidespil i klassisk forstand sker uden produkter, og på det punkt adskiller MLM sig fra helt klassisk pyramidespil. Ved et helt klassisk pyramidespil skal deltageren betale et indskud af penge, og de skal så hverve nye medlemmer, der betaler det samme indskud.

Fidusen er så, at dem øverst i pyramiden får en procentdel af alle nye medlemmers indskud. Når medlemsstrømmen stopper, er der altså ingen profit at hente for nye medlemmer – dem nederst i pyramiden.

MLM’s forretningsform kræver også et kapitalindskud, men til gengæld modtager man produkter, man kan sælge videre med henblik på profit.

Og dermed ender det i princippet med det samme: Dem i toppen af hierarkiet tjener penge, hver gang nye rekrutter kommer til, og en ny downline formes. De nye resellere har svært ved at få afsat produkterne på grund af markedets mætningspunkt, og har dermed kun mulighed for at tjene penge, hvis de kan rekruttere nye distributører.

Derudover arrangerer MLM-firmaer ofte dyre kurser og coachingsessions, hvor nye rekrutter har mulighed for at lære branchen bedre at kende – samt selvfølgelig at kunne sælge flere produkter og hverve nye medlemmer.

Der er set masser af eksempler på sælgere tilknyttet MLM-firmaer med store udgifter til produkter, seminarer og kurser, som de aldrig får dækket ind igen.

(Se gerne denne dokumentar for et klar indblik i MLM-branchen: https://www.bbc.co.uk/programmes/p076n2hg)

Er MLM en nem måde at blive selvstændig forretningsejer på?

En del af hvervningsprocessen til et MLM-firma er typisk, at man bliver solgt idéen om at blive selvstændig forretningsejer – hurtigt og nemt.

Det er korrekt, at du får dine helt egne produkter, du kan sælge, men som nyhvervet vil man desværre hurtigt opdage, at markedet for produkterne er mættet.

Og dermed bliver forretningsmodellen lynhurtigt at hverve nye medlemmer, da det bliver den eneste vej til profit.

Som MLM-sælger mener vi ikke, at du er reel selvstændig forretningsejer, da din status som forretningsejer og resultater i sidste ende gavner andre mennesker mere, end det gavner dig selv.

Er MLM en etisk forretningsform? Skaber MLM værdi for den brede befolkning?

Vi mener ikke, at MLM er en etisk forretningsform. MLM er ikke en god mulighed at blive selvstændig på – og helt generelt er MLM ikke en god forretningsmulighed.

Som en naturlig selvfølgelig af en forretningsform der er bygget op som en pyramide, vil MLM gavne dem i toppen uforholdsmæssigt mere end dem i bunden. Hvis man er helt i bunden, er det stort set umuligt at tjene penge, medmindre man rekrutterer mange nye distributører/sælgere – som så igen skal rekruttere mange nye medlemmer for selv at generere en profit.

MLM skaber ingen reel værdi – bortset fra for dem helt i toppen.

MLM er ikke en god forretningsmulighed for nye selvstændige.

MLM er ikke et godt alternativ, hvis man vil supplere sin indtægt som lønmodtager med en ekstra indkomst.

Vil vi anbefale MLM?

Hvis virksomheden primært tjener penge på at sælge produkter, kurser og coaching til sine medlemmer/sælgere – og ikke på at sælge produkter til den brede befolkning – er det ikke en legitim og etisk forretningsform.

ForretningsEtik anbefaler ikke MLM som forretningsform.

Kendte MLM virksomheder

  • Herbalife
  • Amway
  • Tupperware
  • Avon
  • Mary Kay

Share:

Flere indlæg

Indsigelse mod faktura

Du skal selvfølgelig ikke betale for noget, du ikke har modtaget. Helt logisk giver det ikke mening at udveksle resurser – penge for produkt, service

Kontraktbrud

1: Kontraktbrud fra samarbejdspartner: Kan du komme ud af en B2B-aftale? Et desværre alt for stort problem for selvstændige erhvervsdrivende er kontrakter indgået med eksterne

Tag kontakt