Ringe i vandet: Derfor bør virksomheder tænke og agere forretningsetisk

Hvis en virksomhed primært er sat i verden for at tjene penge uden at skabe reel værdi, har det effektivt en negativ virkning på resten af verden.

I en verden hvor vi har brug for effektiv udnyttelse af hver eneste resurse, hvor klimaforandringer lurer, og fattigdom stadig regerer i store dele af verden – er det selvfølgelig dybt problematisk, hvis nogle virksomheder ingen værdi skaber og alligevel tilegner sig store mængder resurser.

Få, mindre virksomheder, der agerer uetisk, kan verden selvfølgelig sagtens holde til – det vil altid blive overskygget af den enorme mængde virksomheder, der skaber en reel værdi for en masse mennesker.

Men hvis mængden af uetiske virksomheder pludselig kommer ud af kontrol og når en kritisk masse, vil det have så stor negativ effekt på verden, at det er et decideret problem.

Konsekvenser for den enkelte borger ved uetisk forretningsdrift

Når et samfunds borgere i stor grad bliver udsat for uetisk forretningsdrift, skaber det en generel stemning af mistro og frustration.

Udover det er der den helt åbenlyse konsekvens, når man bliver snydt – spild af penge og tid for den enkelte borger.

Når man ikke får, hvad man betaler for, skaber det en unødvendig irritation i hverdagen. At få sin ejendom tilbage kan være både tidskrævende og drænende, fordi lange og opslidende sagstider ofte er den naturlige følgesvend.

Når uetiske aktører tager store dele af markedet fra etiske aktører, vil det føre til en hverdag af gennemsnitligt lavere kvalitet, end den kunne have været.

Konsekvenser for iværksættere og selvstændige ved uetisk forretningsdrift

Et marked præget af mistro er et svært marked at træde ind i.

Den bedste, mest bæredygtige virksomhed, præget af kvalitet og tillidsfulde medarbejdere, har bare ubetinget sværere vilkår, hvis deres forretningsområde er forurenet af aktører med dårlige hensigter.

Når for mange penge ender i hænderne på de forkerte mennesker, leder det først og fremmest til uhensigtsmæssig fordeling af resurser. Det fratager muligheden for hæderlige mennesker at drive bæredygtig, profitabel forretning i de brancher, der er præget af svindlere.

Ringe i vandet – når uetisk forretningsførelse legitimeres

Når virksomheder tjener penge på luftkasteller ved at udbyde produkter og ydelser, som virksomheden ingen intention har om at levere, kan det føre til stor frustration hos konkurrerende virksomheder, der driver reel forretning.

Denne frustration kan i sidste ende føre til, at ellers ærlige virksomheder bliver lokket ud i uærlige metoder – simpelthen fordi de ser sig nødsaget til at overleve.

Vi skal understrege, at det aldrig er i orden at svindle og agere uetisk – uanset hvor presset man er. Men vi kan forstå, hvis man føler sig presset ud i desperation, fordi man vil redde sin virksomhed.

For mange virksomhedsejere vil en konklusion være noget nær det hårdeste slag, man kan opleve.

Svindlende/uetiske virksomheder kan jf. ovenstående føre til uhensigtsmæssige ”ringe i vandet”, der dermed vil føre til flere uetiske virksomheder.

Hvorfor overhovedet gå op i det? Er det ikke en umulig kamp?

Der vil altid være svindlere – det kan hverken vi hos ForretningsEtik eller alverdens politi og domstole gøre noget ved.

Men vi tror på, at selv små handlinger kan have en effekt. Som nævnt tidligere fører svindelsager til ringe i vandet – og hvis man kan stoppe en af de yderste ringe, jamen så er der chance for at bekæmpe nogle af de inderste også.

Vi kan ikke gøre noget aktivt for at stoppe svindlere. Men symbolske tiltag har også sin ret.

Og det er her, etikmærket får sin berettigelse.  

Share:

Flere indlæg

Indsigelse mod faktura

Du skal selvfølgelig ikke betale for noget, du ikke har modtaget. Helt logisk giver det ikke mening at udveksle resurser – penge for produkt, service

Kontraktbrud

1: Kontraktbrud fra samarbejdspartner: Kan du komme ud af en B2B-aftale? Et desværre alt for stort problem for selvstændige erhvervsdrivende er kontrakter indgået med eksterne

Tag kontakt